Aan het eind van de vrij drukke Ceintuurbaan – ter hoogte van de plek waar de weg, die de Oude van de Nieuwe Pijp scheidt, overgaat in het Sarphatipark – zit Sinne. Het restaurant huist in een pand naast bioscoop Rialto en is vrij onopvallend. Het is zo’n plek waar ik onbewust drie keer voorbij kan lopen terwijl ik nog eens verward op mijn telefoon kijk of ik wel écht in de goede straat ben.
Als ik om half twee naar binnen loop, is ongeveer de helft van de tafels in het sfeervolle restaurant bezet. Dat verbaast me, want ’s avonds zit het helemaal vol. Misschien is het de schuld van de zo goed als non-existente Nederlandse lunchcultuur…
De langwerpige ruimte, met achterin de zaak een open keuken, is redelijk modern ingericht. De houten tafels zijn niet gedekt en daarom, samen met de kleurrijke, drukke kunst, medeverantwoordelijk voor de losse, informele sfeer.
Het eten. Sinne biedt naar eigen zeggen ‘gerechten met een klassiek Frans karakter en een moderne twist uit de Mediterraanse en Oosterse keuken’ en serveert alleen op zondag een lunch. De menukaart is compact: er staan drie voor-, tussen-, hoofd- en nagerechten op de kaart en er is steeds één vegetarische optie. Ik ga voor een driegangenmenu en kies een tussengerecht in plaatst van een dessert.
Ik kijk verder niet naar de gerechten op de kaart en laat me verrassen. Na twee heerlijke gerechten besef ik dat het zonde is om het dessert over te slaan, dus ik besluit een extra gang te bestellen en het eind van de lunch nog even voor me uit te schuiven. Op die manier herstel ik mijn stomme fout.
De warming-up bestaat uit twee amuses: een krokant hoorntje gevuld met avocadocrème en radijs en een kokos-currysoep met gepofte rijst. De eerste Aziatische invloeden proef ik direct terug in de romige soep. Goede binnenkomer. Goed brood ook.
Ik begin met tartaar van hertrugfilet. Het vlees wordt vergezeld door rode biet, paddenstoelen en gebarbecuede mayonaise. Gebarbecuede mayonaise? Ja. De olie, waarmee de mayonaise is gemaakt, is gerookt in een Green Egg en dit verrijkt de saus op subtiele wijze. Heel goed. Maar de echte ster in dit gerecht is de smeuïge tartaar. De rode biet is onder andere verwerkt tot iets wat mij doet denken aan een esdoornblad en de herfst. Het knapperige, fragiele blad is met goudspray bespoten. Fraai. Onder het blad schuilen kleine plakken rode biet en die houden het gerecht prima in balans.
De tweede gang: coquille met witlof, pastinaak, sherry-olie, en beurre blanc. Het is weer raak, hoor. De coquilles zijn perfect gegaard en de mild bittere witlof is knapperig. De beurre blanc is romiger gemaakt met witte chocolade en de saus is lekker en vol van smaak, maar ik proef de chocolade niet. De cirkel van brickdeeg vind ik vooral een oogstrelend element, want het doet niet voor de smaak van het gerecht. De knapperige structuur komt het gerecht wel ten goede.
In het hoofdgerecht komen de Aziatische invloeden weer tevoorschijn. De runderrib van Black Angus is sous-vide gegaard en mede daarom botermals en ontzettend smaakvol. De bovenkant is bestrooid met krokante aardappelkruimels, zeewier, peterselie en bieslook. Verder: Chinese broccoli, babypaksoi en paddestoelen. De jus, met daarin onder andere sambai-azijn, maakt het gerecht helemaal af.
Tussen het hoofdgerecht en het dessert krijg ik een klein predessert: merengue en mandarijn. Simpel, maar lekker.
Het dessert, dat ik dus over wilde slaan, bevat witte chocolade, kokos, karamel, passievrucht en een sorbet van diezelfde vrucht. Stuk voor stuk heerlijke producten. Maar hoe doen al deze individuen het in teamverband? Uitstekend. Een dreamteam. De lichte sorbet van passievrucht is heerlijk fris en de gevulde chocoladebal, die in kokos is gedoopt en op een kleine cilinder van krokante koek staat, is verrukkelijk.
Sinne is zeer geschikt voor een lunch op zondagmiddag, al vermoed ik sterk dat het restaurant ’s avonds ook het prettige decor van een avond uit kan vormen. Het personeel is warm, hartelijk, oprecht geïnteresseerd en beschikt over veel kennis. Tel daar het hoge niveau van de toegankelijke gerechten bij op en de uitkomst is kristalhelder: een heerlijke avond is gegarandeerd. Dus als het tijd is om een zak duiten op de relatiebank te storten en de geliefde mee uit eten te nemen, is dit de uitgelezen plek om dat te doen.