Caviar Benedict

Caviar Benedict

Of ik kan vertellen wat het lekkerste is wat ik ooit heb gegeten? Nou, nee, dat kan ik eigenlijk niet. Maar ik denk al snel aan een belachelijk goed gerecht dat ik twee keer bij Eleven Madison Park in New York heb gegeten: Caviar Benedict. De creatie van Daniel Humm, chef-kok van het beste restaurant ter wereld, is gebaseerd op een beroemd New Yorks gerecht dat uit twee gepocheerde eieren, ham, hollandaisesaus en een Engelse muffin bestaat en op veel brunchmenu’s staat: eggs benedict.

Het decadente gerecht van Eleven Madison Park wordt in een tinnen kaviaarblik geserveerd en de ingrediënten wisselen. Dat heeft met de verschillende seizoenen te maken. Maar de basis is altijd hetzelfde en bestaat uit een soort heilige en intens verleidelijke drie-eenheid van kaviaar, ei en hollandaisesaus. In januari bestond het gerecht uit kaviaar, gerookte steur, ham, gepekeld eigeel en hollandaisesaus. Het was een krankzinnige combinatie van volle, rijke, romige, rokerige, vette en zoute smaken. Een blik vol weelde, maar wél heel subtiel. Een mooi detail is dat er heerlijke Engelse minimuffins bij worden geserveerd.

Ja, het is met name door de kaviaar allemaal nét iets chiquer en extravaganter dan de SP het graag ziet. En de cardioloog heeft het liever iets minder vet en zout. Je arts moet maar even de andere kant op kijken als Daniel Humm er met de Nobelprijs voor Culinair Stunten vandoor gaat.

Er is overigens ook een vegetarische variant met truffel in plaatst van kaviaar. Ook niet slecht, denk ik, maar ik houd het liever bij kaviaar en hoop dat Caviar Benedict voor altijd op de kaart van Eleven Madison Park staat.