Panna cotta

Panna cotta

Panna cotta – het betekent gekookte room – is een Italiaans dessert. Je hebt er slechts een paar dingen voor nodig: slagroom, suiker, gelatine en geduld. Om het geheel naar een nét iets hoger niveau te tillen, is vanille toevoegen een goed idee. Of, als alles klaar is, chocolade. En misschien wat fruit of een lekkere saus. Regel één: er zijn geen regels. Experimenteer!

Maak een boodschappenlijst en zet daar het volgende op:

 • 500 ml. slagroom
 • 40 gram suiker (Je gaat niet dood van suiker.)
 • 4 gelatinebladeren
 • 4 uur geduld
 1. Leg de gelatinebladeren in koud water en laat ze ongeveer vijf minuten weken. Pak vier vormen waar ongeveer 125 à 150 milliliter in past. Een kleine koffiekop als vorm gebruiken kan ook. Ik zet de vormen heel even in de vriezer, maar dat is niet noodzakelijk.
 2. Doe de slagroom in een steelpan en voeg er suiker aan toe. Je kan in plaats van suiker ook wat vanillesuiker (8 gram vanillesuiker, 32 gram gewone suiker) gebruiken..
  .
  .
 3. Het is niet noodzakelijk, maar het is lekker om het merg van een vanillestok door de room te roeren. Je kan, nadat al het merg eruit is, de vanillestok óók in de pan stoppen.
  .


  .
 4. Houd de room onder het kookpunt en blijf constant goed roeren met een garde. Je hebt geen haast. Zorg dat alle suiker oplost en denk tijdens het roeren aan alle problemen die op een of andere manier nóóit zo snel oplossen. 
 5. Haal de pan van het vuur en doe de gelatine erbij. Knijp wel eerst even goed het water uit de bladeren voordat ze in de pan met room belanden. Blijf vervolgens goed roeren. Als de gelatine goed is opgelost, moet de pan even in een bad met ijskoud water worden gezet. 
 6. Verdeel de inhoud van de pan over de vier vormen. De vanillestok moet er wel uit, want ik ken niemand die die zwarte dingen eet..
 7. Zet alles in de koelkast. Een voorgekoelde koelkast werkt het best.

Je bent klaar. Ruim die gigantische rotzooi op het aanrecht effe op en ga dan vier uur slapen. Je hebt het verdiend. Je kan in plaats van slapen ook chocolade raspen. Dat is lekker om eroverheen te strooien voordat het dessert op tafel komt. Je kan er ook wat kokos overheen strooien. Of giet een (warme) saus van frambozen over de panna cotta. Experimenteer niet met groenten als spinazie en sperziebonen. Verder kan heel veel, want het dessert smaakt vrij basic.