Honing-kwarksoufflé

Honing-kwarksoufflé

Ik wil geen blinde paniek veroorzaken, maar de feestdagen naderen met rasse schreden. Je moet misschien wel een diner verzorgen. Pure pech, maar er zijn ook mensen die met hun schoonouders moeten gourmetten. Omdat een diner zonder dessert onaanvaardbaar is, wil ik deze heerlijke soufflé van honing en kwark voorstellen. Niet overdreven zoet, redelijk luchtig én lekker warm. Het recept is van Sidney Schutte van Librije’s Zusje en is dus gewoon goed.

Maar een soufflé maken is toch heel moeilijk? Ja, ik geloof dat sommige koks er inderdaad helemaal benauwd en angstig en onzeker van worden. Onterecht, denk ik. Mijn blog heet niet voor niets IK KAN NIET KOKEN en ondanks mijn culinaire beperkingen vond ik het resultaat smakelijk genoeg om te delen. Bovendien stortte hij nauwelijks in. Soufflés hebben die nare eigenschap soms. Niet over nadenken. Je hebt die vingers immers om ze ergens hartstikke aan te branden.

Laten we beginnen met de benodigdheden voor twee personen. Je kan helemaal níks? Ver(drie)dubbel de onderstaande hoeveelheden dan maar gewoon. En koop kant-en-klare desserts, maar geen Viennetta. Just in case.

  • 200 gram volle kwark
  • 4 kakelverse eieren
    Dat moet genoeg zijn voor 125 gram eiwit.
    In één van de eieren ontbreekt de dooier? Geen ramp. Je hebt er maar drie nodig.
  • 35 gram honing
  • 35 gram suiker
  • 3 gram aardappelzetmeel
  • 4 gram geraspte sinaasappelschil
  • Roomboter en poedersuiker
  • 2 cocottes (inhoud: 250/300 ml.)

  1. Scheid de eiwitten en de dooiers.
  2. Weeg de ingrediënten af.
  3. Pak een grote kom en doe daar het volgende in:
    – 200 gram kwark
    – 3 dooiers
    – 35 gram honing
    – 3 gram aardappelzetmeel
    – 4 gram geraspte sinaasappelschil
  4. Gebruik een garde om de ingrediënten te mixen.
  5. Vet de binnenkant van de cocottes in met boter. 
  6. Strooi poedersuiker op de bodem van de cocottes en zorg dat ook de zijkanten besuikerd zijn. Houd de cocottes op z’n kop en klop het overtollige suiker eruit.
  7. Klop in een andere kom de eiwitten stijf met een machine en voeg de 35 gram suiker langzaam aan de eiwitten toe.
  8. Als de massa goed stijf is, voeg dan het mengsel van kwark, dooiers en honing toe.
  9. Vul de twee cocottes. Niet tot de rand, zoals ik deed.
  10. Bak de soufflés 15 minuten lang in een voorverwarmde heteluchtoven op 180 graden.
  11. De soufflé gaat rijzen: dat is goed.
  12. Gelukt? Lekker bezig. Serveer de soufflés meteen. Mislukt? Geen probleem. Alles is beter dan Viennetta.